Det finns många utbildningar att välja mellan för den som vill arbeta med skönhet och kosmetika. Det kan handla om att du vill arbeta med smink, hårvård eller naglar. I den här artikeln går vi igenom vilka olika yrkesutbildningar du kan välja mellan och vilka för- och nackdelar som finns med respektive utbildning. Vid sidan av att det finns yrkesutbildningar som alla kan söka, så finns det även privata utbildningar som bekostas av arbetsgivare inom dessa berörda branscher.
Yrkeshögskola – korta utbildningar som är byggda efter skönhetsbranschens behov
I Sverige finns det flera yrkeshögskolor som erbjuder yrkesutbildningar som riktar sig till dig som vill ha en anställning i skönhetsbranschen. Det rör sig om relativt sett korta utbildningar, ofta läser du mellan 1-2 år och under denna utbildningstid varvas teoretisk kunskap med praktiska moment. Dessa yrkesutbildningar är framtagna i samverkan med representanter för arbetsgivarna i skönhetsbranschen i syfte att säkerställa att yrkesinnehållet stämmer överens med den kunskap som arbetsgivarna efterfrågar. Ett bra sätt att finansiera sina studier till skönhetsspecialist eller liknande är att ta ett kortsiktigt lån, då är det rekommenderat att du jämför snabblån för att hitta det lån som ger dig mest förmånliga villkor.
Utbildningarna ser olika ut beroende på vilket yrke i skönhetsbranschen du är intresserad av
För många år sedan så fanns det ett relativt litet utbud av utbildningar inom skönhet. Framförallt rörde det sig om utbildningar till hudvårdsterapeuft, massör och andra yrken av mer traditionell karaktär. Numera finns det även kortare utbildningar för den som vill arbeta med exempelvis fillers, botox eller andra mer moderna skönhetsbehandlingar. Den som vill ha ekonomiskt stöd för att hitta en sådan utbildning kan med fördel vända sig till Monetti som erbjuder stöd till personer i behov av detta.
Utbildningar till yrken inom skönhetsbranschen är som regel inte CSN-berättigade
Det som skiljer de utbildningar som är särskilt inriktade på skönhetsindustrin, från vanliga utbildningar på universitet och högskolor, är att dessa som regel inte är CSN-berättigade. Det innebär att du själv behöver finansiera dina studier och att du inte kan få studiemedel från det offentliga. Å andra sidan så är dessa utbildningar betydligt kortare än en vanlig högskoleutbildning och har bättre arbetsmarknadsutsikter än många vanliga kurser på högskolan.
Då själva syftet med yrkeshögskolan är att se till att branscher i behov av arbetskraft snabbt får kvalificerad sådan.